Bel Diana

026 379 06 50

Renovlies voordeel pakket samenstellen

Gegarandeerd de goedkoopste tarieven

GRATIS* Workshop Renovlies behangen

*vanaf 200m2 Renovlies + Lijm

Renovlies laten behangen?

Vraag snel een offerte aan!

Behangklare muren

Behangklare muren

 

De term behangklare muren komt uit de verkoopbrochure die wordt uitgegeven bij het kopen van een nieuwe woning. Vroeger werden muren bij oplevering met bouwbehang opgeleverd en vaak zat er zelfs nog een keuken en plinten in. Op een gegeven moment hebben aannemers ervoor gekozen om de woningen niet meer te behangen. Bewoners wilden geen standaard keukenblokje meer en daarom werden de keukens direct na oplevering in de container gegooid. Daarna werd het behang afgestoomd en de plinten van de muur getrokken. Het bouwbehang heeft toen plaats gemaakt voor behangklare muren.

Wat zijn behangklare muren

Dit is een vraag die veel mensen zich pas stellen nadat ze de keuken en vloeren hebben uitgezocht. Dan moet er nog wat met de muren gedaan worden. De muren zijn net als de vloeren bepalend voor de sfeer en uitstraling van een woning. Wat ga je met de behangklare muren doen ga je je dan afvragen. In plaats van stucadoren heeft u waarschijnlijk gekozen om er renovlies op aan te brengen. Dat wordt tegenwoordig gezien als verstandige keuze. Een veel gemaakte fout is wel om te denken dat renovlies rechtstreeks over de behangklare muren kan. Behangklare muren betekend echter dat de muren klaar zijn voor de behanger. Die moet je altijd voorwerken door te schuren en te plamuren.

Waarin verschilt behangklaar van sausklaar

Bij sommige aannemers kan je ervoor kiezen om de muren sausklaar op te laten leveren in plaats van behangklaar. Sausklaar betekend dat je er met een heel klein beetje schuren van een haaltje van een spaan hier en daar overheen kan met muurverf. De nadelen van sausklaar zijn de volgende:

  • super kwetsbaar
  • erg scheurgevoelig
  • in verhouding tot renovlies op behangklare muren aanbrengen erg duur

Behangklaar sausklaar maken door te stucadoren is lastig om zelf te doen. Behangklare muren strak maken met renovlies is veel makkelijker dan zelf stucwerk aanbrengen (of je moet zelf stucadoor zijn natuurlijk). Daarom kiezen veel mensen ervoor om zelf renovlies aan te gaan brengen.

Behangklare muren schuren

Als je behangklare muren heb kun je dus aan de slag. Je kan dan als een dolle gaan schuren, er komt dan geen eind aan. Ook is het lichamelijk belastend en niet het leukste werk. Tijdens de workshop laten we zien hoe je een bouwlamp kan gebruiken om strijklicht te creëren. Strijklicht is het licht dat schuin op de muur schijnt waardoor je alle oneffenheden ziet. Je kan het vergelijken met de laagstaande zon die op een bepaald moment van de dag langs de muren schijnt waardoor je alles ziet.

Door met een 500 of 100 Watt bouwlamp strijklicht (ook wel vals licht genoemd)  te creëren zie je precies waar de oneffenheden zitten.  Je kan dan heel gericht te werk gaan. We raden je aan om in een hoek te beginnen en dan met de klok mee te gaan. Let erop dat je ook de stukjes muur langs de raamkozijnen goed schuurt, hier komt ook strijklicht op. Een behangklare muur die recht tegenover een raamkozijn staat vangt nooit strijklicht, daar kan je dus minder aandacht aan besteden. Komt er bijvoorbeeld een wandlamp of een ambilight tv, dan moet je juist rondom dat gebied extra aandacht geven.

 

 

Behangklare muren alleen schilderen

Sommige mensen kiezen ervoor om de behangklare muren in bijvoorbeeld de kamers alleen te schilderen. Als je de muren schuurt en oneffenheden en gaatjes in bijvoorbeeld betonwanden plamuurt dan heb je een goede basis. Na de eerste keer sausen kan je dan nog een keer plamuren om het vervolgens van een tweede laag verf te zien.

Op die manier kan je behangklare wanden in ondergeschikte ruimtes best redelijk krijgen. Vaak wordt dat gedaan in huurwoningen waar het best een 7 mag zijn in plaats van een 10. Onze professionals doen dat bijvoorbeeld altijd in de trapkast. Het is onzin om dat te plakken met renovlies. Vaak komen er kasten en nog veel meer spullen te staan waardoor er weinig muur overblijft. Daarnaast is er geen strijklicht, dus vallen oneffenheden minder op.

 

Voor het schuren van behangklare muren gebruiken we een schuurmachine die is gekoppeld aan een stofzuiger. Dus als je begint te schuren dan gaat de stofzuiger aan. Bij binnenwerk is het verplicht om  met stofoafzuiging te werken. Tijdens de workshop gaan we samen nadeken over hoe je het schuren aanpak. Dat kan namelijk door georganiseerd en met een plan te werken. Tijdens de workshop hoor je veel tips over het behangklaar en dan verder verhaal. 

Behangklaar

Hoe levert mijn aannemer de muren op

Zoals gezegd leveren aannemers nieuwbouwwoningen standaard op met behangklare muren. Onze ervaring is dat het niveau per aannemer kan verschillen. Veel mensen nemen iemand van Vereniging Eigen Huis mee voor de keuring. Wees ook kritisch op de muren, je betaald voor behangklare muren en een slechte behangklare muur is vervelender dan een krasje in een ruit waar ze vaak wel alert op zijn. Veel aannemers zijn aangesloten bij Woningborg,  hier info over veel voorkomende gebreken aan binnenmuren.

Ook kan je bij de voorschouw op het schouwformulier aangeven als bepaalde plaatsen niet netjes behangklaar zijn afgewerkt. Dat scheelt je zelf tijd en ergernis als je aan de slag gaat met verder afwerken van de behangklare muren.

De afwerking die de aannemer doet betreft over het algemeen de volgende soort muren:

Soorten behangklare wanden

Prefab betonwanden: naden van aansluitingen van twee betonelementen worden dicht gesmeerd. Eerst wordt er gaas in aangebracht. Toch blijft dit een kwetsbaar punt. Vaak zit het op de lange wand waar de uitbouw zit. We verkopen hiervoor 100% polyester, dat is super sterk en kan als plaatselijke onderlaag gebruikt worden om scheuren zoveel mogelijk te voorkomen. De hijsogen in de betonwanden worden ook dicht gesmeerd.

Gibo wanden: dat zijn de roze, witte en groene blokken die gestapeld worden. Ze worden gebruikt voor het plaatsen van de binnenwanden. De aannemers smeren hiervan alleen de naden dicht. De bovenkant wordt vaak voorzien van een purschuim laag. Hier overheen wordt gaas geplakt en afgesmeerd.

Er zijn ook aannemers die een plastic U profiel plaatsen waar de muur in wordt geplaatst. Er zit dan een strook van ongeveer een centimeter wit plastic in het zicht. Dit kan aan het plafond zijn of aan de aangrenzende constructieve muur. Dit mag je nooit mee plakken. Je moet ertegenaan plakken anders gaat het behang plooien.

Ytong: Ytong wanden zijn wanden die verdiepingshoog zijn. Het is een soort lichtbeton waar staven wapening in zitten. Je ziet ze op de bouwplaats in gele pakken en er staat met grote letters Ytong op. Ze worden tijdens de bouw al vaak in de woning gelegd voordat de volgende verdiepingsvloer wordt aangebracht. De stroken van 60 cm worden in een rij gezet en de naden worden afgesmeerd. Het kan zijn dat er iets een knik zichtbaar blijft als de wanden niet goed in een rechte rij staan.

Kalkzandsteen: dit type muur wordt erg veel toegepast en is ideaal om te schuren en te plamuren. De wanden worden afgefilmd. Het is in grote lijnen vergelijkbaar met gibo.

Soorten bewerking van behangklare wanden

Voor alle wanden behalve betonwanden geldt dat wanneer er gefreesd en aangesmeerd is dat dit nageschuurd en geplamuurd moet worden.

Je krijgt dus te maken met verschillende soorten behangklare muren per wandtype. Tijdens de workshop gaan we nader in op de gereedschappen en de manier van aanpakken.

Benodigd gereedschap: bouwlamp, spackmes, schuurstok met schuurpapierhouder, plamuurmes, hamer.

renovlies met plinten en pvc vloer
Renovlies glasvlies
renovlies behanger

Behangklare muren voorstrijken

Deze vraag wordt ook erg vaak gesteld. Ons antwoord is dan dat we zelf bij onze behangservice in heel Nederland nog nooit een druppel voorstrijk hebben gebruikt bij standaard vanuit de bouw opgeleverde behangklare muren. We gebruiken pastalijm in een lijmmachine en kunnen dus de lijmdikte op de muur afstemmen. Als je met een waterbak werkt gaat dat niet, dan krijg je een standaard dikte lijm, daarom gebruiken professionele behangers ook geen waterbak. Natuurlijk zijn er wel behangers die een waterbak gebruiken, maar dat zijn vaak schilders die renovlies behangen erbij doen in de winter of als er geen buitenwerk is.

Het voordeel van de muren inrollen is dat je dan ook de dikte kan bepalen. Je moet de pastalijm wel met water verdunnen. Dat mag volgens de aanwijzing op de emmer met 10%. Het voordeel is dan dat het goed rolt en je een goede laag kan aanbrengen. Het grootste probleem wanneer mensen zelf gaan renovliesbehangen is dat ze te weinig materiaal gebruiken. Dat geldt voor zowel de lijm als verf. Een rode draad bij de workshop is dan ook GEBRUIK VOLDOENDE MATERIAAL.

Door gebruik van voorstrijk wordt het oppervlak van de behangklare muur afgesloten waardoor er geen lijm in de muur kan dringen. Het ligt dan dus op de muur, terwijl het ons doel is om het renovlies zo vast mogelijk op de muur te krijgen. Als we in verzorgingstehuizen werken (en daar zijn er bij ons in de buurt best veel van) dan moeten we voorstrijk gebruiken, juist omdat het dan makkelijker is te verwijderen als de volgende bewoner komt en zelf een nieuw behangetje wil uitzoeken.

Betonwanden met ‘pukkels’

Over het algemeen worden prefab betonwanden glad opgeleverd. Je moet alert zijn als er een oude mal is gebruikt. Bij het schoonmaken van de mal wordt een schraper gebruikt, een soort sneeuwschuiver. Deze kan in de mal prikken waardoor er pukkeltjes ontstaan. Deze kan je met een slijptol, grof schuurpapier of een straatsteen wegwerken.

Ook kan je met een hamer een enkele puist weg slaan. Mocht je na het behangen nog pukkels tegenkomen, dan kan je het best met een hamer op het vlies slaan en de beschadiging plamuren. Dan is het ook glad. Dus bestaan je behangklare muren uit beton, wees daar dan alert op.

Behangklaar op hoeken bij de ramen

Bij de gevelkozijnen gaat de muur de hoek om richting het raamkozijn, dit stukje muur noemen we dagkant, negge of kantelaaf). Over het algemeen worden deze hoeken strak afgewerkt. Tenminste dat hoort een aannemer toch wel te doen. Maar ga de discussie maar niet aan, daar ga je met een aannemer niet uitkomen. Bij gebruik van kalkzandsteen worden er altijd hoeksperen gezet. Een ander woord voor hoekspeer is  bijvoorbeeld hoekprofiel, hoeklijn, hoekbeschermer, stuchoek of profieltje. Op de hoeken van de binnenmuren zit dit altijd. Een profiel wordt gezet om te zorgen dat de ongelijkmatige hoeken strak worden. Tevens zorgt een hoekprofiel voor bescherming op de hoeken. Ga je een hoekprofiel gebruiken, gebruik er dan een die wit is voorgekleurd, dat is makkelijker bij het sausen.

We laten tijdens de workshop de verschillende manieren zien van het afwerken om de hoek. De grote banen zijn relatief makkelijk. De hoeken ook wel, zeker als je bekend ben met de verschillende mogelijkheden. Juist hierin maakt het verschil tussen renovlies 150 gram en 200 gram glasvlies van Easy stuc het verschil.

Behangklaar of niet behangklaar

Over het algemeen zijn behangklare wanden met renovlies om te toveren in strakke wanden. De ene woning heeft meer aandacht nodig dan de andere. De ene aannemer is nu eenmaal de andere niet. Met aandacht schuren en plamuren, dan komt het best wel goed. Nadat het vlies is aangebracht kan er nog over het glasvlies geplamuurd worden. Bij het 150 grams renovlies gaat dat wel lastiger en blijft het enigszins zichtbaar in het eindproduct. Dus als je na het behangen nog wat ziet is dat niet erg, plamuur doet wonderen. Zelfs nadat de eerste laag verf is aangebracht kan je nog schuren, met een hamer wat wegtikken of wat snijden en plamuren. Geen paniek dus.

Wat is de norm voor behangklaar?

De norm voor behangklaar is heel erg vaag, en eigenlijk niet vast te stellen. Wij moeten stellen dat over het algemeen goede kwaliteit wordt geleverd door aannemers. Het probleem is dat er veel behangers zijn die goedkope offertes uitbrengen en vervolgens met meerwerk komen voor schuren en plamuren. Trap er niet in, schuren en plamuren hoort er nu eenmaal bij. Het kost wel tijd, maar het is wel belangrijk voor het eindresultaat.

Toch niet zelf doen

Wil je de werkzaamheden toch laten uitvoeren door onze behangservice? Dat kan, we zijn werkzaam in een groot deel van Nederland. Behangers zijn nu eenmaal van oudsher gewend om te reizen. Via het contactformulier kan je een bericht sturen.

Je kan Diana ook bellen voor een prijsopgaaf voor het laten uitvoeren van het afwerken van uw muren: 026 379 06 50

Workshop renovlies contact

Alternatief voor behangklare muren afwerken

Renovlies is een goede manier om behangklare muren af te werken. Dat is door de jaren heen wel gebleken. Je moet er wel serieus mee omgaan en aandacht geven. Onze behangers noemen we ook wel muurkunstenaars.

Helaas praten veel stukadoors slecht over renovlies of proberen ze het in een negatief daglicht te stellen. Zo zou het niet te repareren zijn, niet naadloos zijn en loslaten. Allemaal flauwekul argumenten natuurlijk, anders hadden we het niet al 13 jaar volgehouden en bijna 1000 reviews gekregen. Stukadoors komen tegenwoordig met dunpleister, een alternatief voor stucwerk. Dat is nog dunner en dus nog kwetsbaarder en gevoeliger voor scheurvorming. Er kan niet eens fatsoenlijk gaas in worden verwerkt en als er geen hoeksperen gezet worden moet je maar zien hoe de hoeken eruit komen te zien. Ze smeren dan van 0 naar 2 millimeter. Bij een betonnen casco moeten er hoeksperen gezet worden. Als je de workshop volgt laten we zien hoe je zonder hoeksperen renovlies kan aanbrengen

Waarom behangklare muren niet stucadoren

Stukadoren van behangklare muren is gewoon af te raden om redenen zoals eerder genoemd:

  • Stucwerk is erg kwetsbaar voor gebruikssporen, zeker als er kinderen in het huis wonen
  • heel lastig om zelf te doen, zo niet onmogelijk als je niet echt twee rechterhanden hebt
  • erg duur in verhouding om het te laten doen
  • gevoelig voor scheurvorming, zeker bij nieuwbouw

Om goed inzicht te krijgen in de manier van voorwerken is een workshop volgen handig. Naast het foefje om de banen strak naadloos te krijgen is het afwerken van de hoeken het volgende Oh gaat dat zo moment. Geef je op voor de volgende workshop via info@renovlies-nederland.nl  of bel 026 – 379 06 50