Bij de overweging om voor Renovlies te kiezen vragen veel mensen zich af of Renovlies is te repareren. We denken dat die vraag komt doordat mensen bij behangen altijd de associatie hebben met een patroonbehang of met glasweefselbehang. Een patroonbehang en glasweefselbehang is in tegenstelling tot Renovlies niet te repareren. Renovlies repareren kan dus wel, het is gewoon een egaal oppervlak zonder structuur. Een gestukadoorde muur kan je ook gewoon repareren. Renovlies repareren kan dus ook gewoon.
Kan er schade aan Renovlies ontstaan?
Ja dat kan zeker. We maken het best vaak mee dat er een verzoek binnenkomt om een renovlies reparatie uit te voeren. Voor onze eigen klussen hebben we daar een servicemedewerker voor, hij helpt onze klanten bij schade. Maar ook voor het opnieuw sausen van een muurtje of een posterbehang aanbrengen schakelen we hem in. Renovlies repareren is voor ons niet heel spannend.
Schade aan Renovlies door lekkage
Het kan natuurlijk gebeuren dat er een lekkage ontstaat in de woning. Renovlies wordt vaak toegepast door mensen die een nieuwe woning betrekken. De kans is dus aanwezig dat er nog een kinderziekte inzit die pas na het afwerken van de muren naar voren komt. Het voordeel van renovlies ten opzichte van stucwerk van gips is dat het niet verzadigd raakt door vocht. Dat is een van de redenen dat renovlies makkelijker is te repareren dan stucwerk. Zeker als je zelf renovlies heb aangebracht en bekend ben met de mogelijkheid van plamuren dan snap je dat renovlies repareren goed is te doen.
Werkwijze bij renovlies repareren bij lekkage
Je begint met het natte renovlies te verwijderen. Of als het renovlies losgeweekt is snij je de kit langs het plafond in en trek je de baan naar voren en plak je het weer vast. Je kan een beetje helpen door met een spons heet water aan te brengen. Als je het niet goed los krijgt, dan snij je er een nieuw stuk in met het principe van dubbeldoorsnijden.
Bij een lekkage zal je de muur van hoek tot hoek opnieuw moeten sausen, maar dat moet sowieso bij stucwerk ook. Bijwerken geeft altijd vlekken bij het renovlies repareren.
Youtube film schade aan renovlies repareren
Bekijk hier de korte film met verschillende manier van renovlies repareren en bewerken van renovlies en glasvlies
Ophangen TV drager of badmeubel
Binnenwanden zijn vaak 7 centimeter of 10 centimeter dik. Pluggen om bijvoorbeeld een tv of badmeubel op te hangen zijn vaak 8 centimeter dik. Het komt voor dat mensen bellen dat er twee blazen in het behang zijn ontstaan. Bij doorvragen blijkt dan vaak dat het precies aan de andere kant van de badkamer muur in de slaapkamer zit waar gisteren een badmeubel is opgehangen. Door de druk van de plug wordt dan een stuk muur naar achteren gedrukt. De muur komt dan met vlies en al naar voren.
Ook deze schade aan de muur is het renovlies repareren met onzichtbaar eindresultaat zelf te doen. Je snijd de plek uit en probeert de schijf die is los gekomen terug te lijmen met montagekit. Als je de achterkant wat wegsnijdt dan heb je ruimte om te plakken. Vervolgens vlak met het omliggende vlies afsmeren met toupret, schuren en sausen. Ook deze renovlies reparatie is dan weer klaar.
Een blaas in Renovlies repareren
Het kan voorkomen dat er een blaas ontstaat in het renovlies. Ook dat kan gerepareerd worden. Dit soort schade valt bij onze behangservice onder garantie. We durven daar best garantie op te geven, want we worden er zelden voor gebeld. De pastalijm die we gebruiken is namelijk heel sterk en niet te vergelijken met de kleefkracht van een poederlijm van bijvoorbeeld perfax of een eigen merk van een bouwmarkt. Zelfs verdund houdt het enorme kleefkracht.
Blazen in renovlies ontstaan omdat er te weinig lijm is aangebracht of door lekkage. Tijdens de
workshop hameren we op voldoende gebruik van materiaal. Dat geldt zowel voor de verf als lijm. Dit in tegenstelling tot kit, dat wordt juist vaak te dik aangebracht.
Renovlies repareren waar een blaas in zit is ook goed te doen. Je snijdt een kruis in de blaas, plakt de vier delen vast en snijdt het overlappende vlies weg. Laten drogen en dan schuren en eventueel nog wat plamuren. Daarna van hoek tot hoek opnieuw sauzen
Plooien in hoeken
Doordat steeds meer mensen ervoor kiezen om met renovlies muren af te werken verliezen stucadoors marktaandeel. Zeker bij nieuwbouwwoningen is dat het geval. Ze werpen daarom allerlei bezwaren op om niet voor renovlies te kiezen. Een van de nadelen die ze noemen is dat renovlies repareren niet mogelijk zou zijn. Hiervoor hebben we uitgelegd dat het flauwekul is dat renovlies of glasvlies niet te repareren is. Dat hoeken zouden plooien is best lachwekkend. Er zal geen enkele zichzelf respecterende renovliesbehanger het vlies door de hoeken plakken. Dat wordt altijd in de hoeken gekit, juist om plooien in de hoeken te voorkomen. Mocht je plooien in de hoeken krijgen en het hebben laten uitvoeren, dan kan je garantie claimen.
Voordelen renovlies reparatie vs reparatie stucwerk
Wij zijn zelfs van mening dat renovlies repareren beter te doen is dan stucwerk repareren.
-Stucwerk heeft altijd als grootste nadeel ten opzichte van renovlies of glasvlies dat het een lange droogtijd heeft.
– Het dunpleister wat tegenwoordig door stucadoors wordt gepromoot heeft minder last van droogtijd. Maar het nadeel is dat het aan alle kanten scheurt en ook heel erg kwetsbaar is. Hierdoor ontstaat er juist extra snel schade. Renovlies staat juist bekend om de stootvastheid, waardoor er minder snel schade ontstaat.
– Stucadoors zijn nogal van het latex spuiten, lekker snel en ze hebben toch al veel afgeplakt. Maar is het het best? Het nadeel van spuitwerk is dat het heel kwetsbaar is. Daarnaast moet je bij reparatie met de roller aan de gang. In een bewoonde woning wil je geen latex gaan spuiten, dat wordt een drama (ook voor de portemonnee). Als je met een roller op gespoten wanden gaat werken krijg je verschil tussen de muren, dat wordt als storend ervaren.
– Bij een lekkage verzadigd het gips door het water wat vaak een grote gele verkleuren als gevolg heeft. Bij herstel moet er nieuw gips worden aangebracht wat weer moet drogen. Daarna moet de stucadoor terug komen om te sausen. Je hebt dan dus twee keer iemand over de vloer waar je misschien wel vrij voor moet vragen van je werk. Mensen over de vloer is eigenlijk niet wenselijk, maar bij reparatie is dat onoverkomelijk.
Als je zelf je woning heb behangen en een workshop hebt gevolgd dan weet je zelf wel hoe je een reparatie moet uitvoeren. Ook weet je dat renovlies repareren niet heel erg lastig is.